PERANAN BARISTA DALAM MENYAJIKAN MINUMAN KOPI BERKUALITAS DI CAFE EXCELSO VITKA POINT TIBAN KOTA BATAM
DOI:
https://doi.org/10.59193/jmt.v2i1.182Keywords:
Barista Role, High Quality CoffeeAbstract
The role of baristas are as someone who brews and serves espresso based coffees. Espresso is a type of coffee made from the extraction of grounded coffee beans added with hot water under high pressure. This research aimed to find out about the role of baristas in serving high quality coffee at Excelso Cafe Vitka Point Tiban Batam. The theories used in this research were the theories of the baristas' role, and high quality coffee. This research used the quantitative approach with descriptive approach. There were 3 phases of data collection, which was observation, interview and documentation, which was then analyzed through 4 phases of data analyzing, starting with data collecting, data reduction, data serving and conclusion.
Downloads
References
Bellia Annishia, F., & Soekarno Setiawan, M. (2018). Pengaruh Kualitas Produk Kopi Terhadap Kepuasan Konsumen Di Jade Lounge Swiss-Belresidences Kalibata Jakarta Effect of Quality of Coffee Products on Customer Satisfaction in Jade Lounge Swiss-Bel Residences Kalibata Jakarta. Jurnal Hospitality Dan Pariwisata, 4(1), 1–69. http://journal.ubm.ac.id/
Elyan, M. (2022). Pembuatan Mesin Kopi Espresso Menggunakan Sistem Pneumatik. 5(1), 65–72.
Fatih, T. P. Al. (2022). Strategi Pengembangan Pariwisata Dendang Melayu Kota Batam.
Herawati, A. (2020). Komunikasi Interpersonal Barista dalam Menciptakan Kepuasan Pelanggan. In Komunikasi Interpersonal Barista dalam Menciptakan Kepuasan Pelanggan (Studi Deskriptif Kualitatif pada Barista Roketto Coffee Malang). http://digilib.uinsby.ac.id/43874/
Herda Tri Arnawa, I. K., Oka Saputra, I. G., & Manggala RS, A. (2022). Kualitas Produk dan Pelayanan Barista bagi Kepuasan Konsumen kedai Hermess Kopi. Jurnal Ilmu Sosial Dan Ilmu Politik, 25–34. https://doi.org/10.52318/jisip.2022.v36.1.3
Noviastuti, N., & Astuti, I. W. (2021). Usaha Food And Beverage Product Dalam Meningkatkan Revenue Di Grand Puri Saron Boutique Hotel Yogyakarta. Nusantara (Jurnal Ilmiah Pariwisata Dan Perhotelan) – Vol.4 No.1 Februari 2021 – Issn (Online) 2597-5323, 4(1), 27–34.
Pradipta, K. (2017). Jurnal Review Perbedaan Air Seduh terhadap Persepsi Multisensoris Kopi. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 5(1), 85–91.
Pramita, I. A. P. M., & Parma, I. P. G. (2020). Strategi Peningkatan Kualitas Barista dan Bartender di Hotel Four Points By Sheraton Bali Seminyak. Jurnal Manajemen Perhotelan Dan Pariwisata, 3(2), 69–77. https://ejournal.undiksha.ac.id/index.php/JMPP/article/view/29078
Rachmato, A. D., & Risanti, J. A. (2019). Sistem Pendukung Keputusan Kualitas Biji Kopi Dengan Metode Ahp (Analytical Hierarchy Process) Studi Kasus Cafe Kaki Bukit Lembang. Jurnal FIKI, IX(1), 2087–2372. http://jurnal.unnur.ac.id/index.php/jurnalfiki
Rahardjo. (2012). Penentuan lama Sangrai Kopi Terhadap Variasi Derajat Sangrai Menggunakan Model Warna Rgb Pada Pengolahan Citra Digital (Digital Image Processing). Jurnal Agroteknologi, 09(02), 1–10. https://jurnal.unej.ac.id/index.php/JAGT/article/view/3536
Rahman, L., & Hari Putri, E. D. (2019). Upaya Meningkatkan Kinerja Barista Untuk Mengurangi Keluhan Tamu Di Rock Gilis Coffee Lombok. Khasanah Ilmu - Jurnal Pariwisata Dan Budaya, 10(1). https://doi.org/10.31294/khi.v10i1.5620
Ramadhan, F. (2017). Analisis Komunikasi Antar Pribadi Barista Dan Konsumen Dalam Menciptakan Kepuasan (Studi Pada Barista Coffee Shop Piacevole Di Medan). In Journal Of Chemical Information And Modeling (Vol. 53, Issue 9).
Https://Dspace.Uii.Ac.Id/Bitstream/Handle/123456789/5344/Skripsi_Fakhri Ramadhan_13311426 Pdf.Pdf?Sequence=1
Ranitaswari, P. A., Mulyani, S., & Bayu Sadyasmara, C. A. (2018). Analisis Kepuasan Konsumen Terhadap Kualitas Produk Kopi Dan Kualitas Pelayanan Menggunakan Metode Importance Perfomance Analysis (Studi Kasus Di Geo Coffee). Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 6(2), 147. https://doi.org/10.24843/jrma.2018.v06.i02.p06
Frangky Silitonga, & Alpino Susanto. (2021). Pelatihan Pembuatan Dan Pengembangan Ojs.V3 Di Universitas Karimun. Jurnal Awam, 1(1), 18-28. Retrieved from http://www.ejurnal.universitaskarimun.ac.id/index.php/awam/article/view/325
Joko, D., Tegor, & Silitonga, F. (2023). Metode Penelitian Terapan. Deepublish.
Silitonga, F. (2015). The vocabulary understanding of reading text in Hosannah Batam School. Journal BASIS, 2(2), 111-116.
Silitonga, F., Wibowo, A. E., Siska Amelia Maldin, Baktivillo Sianipar, & Mohamad Nur Afriliandi Nasution. (2023). PENGEMBANGAN OBJEK WISATA SEBAGAI INVESTASI MASYARAKAT DI PULAU LANCE BATAM. JURNAL KEKER WISATA, 1(1), 1–11. https://doi.org/10.59193/jkw.v1i1.93
Silitonga, F., Wibowo, A. E., Maldin, S. A., Sianipar, B., & Nasution, M. N. A. (2023). PENGEMBANGAN OBJEK WISATA SEBAGAI INVESTASI MASYARAKAT DI PULAU LANCE BATAM. Jurnal Keker Wisata, 1(1), 1-11.
Silitonga, F., & Astuti, L. P. (2018). From Teaching of Sundanese’s Teenager Speaking Ability In Batam: Spoken Discourse Analysis: Teaching of Sundanese’s Teenager Speaking Ability in Spoken Discourse Analysis. International Journal of Language Teaching and Education, 2(3), 325-333.
Silitonga, F., Nasution, M. N. A., & Abnur, A. (2023). Inovasi Melalui Manajemen 4a Dalam Peningkatan Kunjungan Wisatawan Dan Pad Kota Batam. Jurnal Mahatvavirya, 10(1), 71-88.
Ranti, K. S. (2020a). Analisis komunikasi antar pribadi barista dan konsumen dalam menciptakan kepuasan (studi pada barista coffee shop piacevole di medan). Jimsipol, 1(2), 1–85.
Ranti, K. S. (2020b). Analisis komunikasi antar pribadi barista dan konsumen dalam menciptakan kepuasan (studi pada barista coffee shop piacevole di medan). In Jimsipol (Vol. 1, Issue 2).
Samudera, R. N. (2018). Peran Profesi Barista Terhadap Bisnis Coffee Shop Tinjauan Etika Bisnis.
Setyowati, N., -, H. I., Aditya Pitara Sanjaya, & -, W. (2021). Sikap Petani terhadap Pengolahan Kopi Robusta Berbasis Indikasi Geografis di Kabupaten Temanggung. Jurnal Penyuluhan, 17(2), 218–227. https://doi.org/10.25015/17202133273
Soerjono, S. (2019). Peranan Majelis Taklim dalam Mengembangkan Masyarakat Islam di Kecamatan Bukit Kemuning. Jurnal Ilmu Sosial, 53(9), 1689–1699.
Sugiyono. (2017). Bab iii metoda penelitian 3.1. Bab III Metoda Penelitian, Bab iii me, 1–9.
Supriadi, H. (2018). Peran Camat Cidadap dalam Mengkoordinasikan Upaya Penyelenggaraan Ketentraman dan Ketertiban Umum dengan Adanya Cafe Bucharest Di Kota Bandung. https://elibrary.unikom.ac.id/id/eprints/1394
Wachdijono, W., & Yahya, A. C. (2021). Persepsi Konsumen Terhadap Keberadaan Coffee Shop Dan Barista Pada Era Pemasaran Kopi Ke Tiga. Paradigma Agribisnis, 4(1), 11. https://doi.org/10.33603/jpa.v4i2.5886
Wardani, L., & Buana, U. M. (2019). Pelatihan dalam Dunia Barista. Konsorsium Psikologi Ilmiah Nusantara (KPIN), 5(September 2019)
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Abd. Rahman Yusuf , Syafruddin Rais
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.